42 سال قبل (1960) اوپک به ابتکار ونزوئلا تأسیس شد. کوششهای این کشور در متعاقد کردن ایران و عربستان و عراق در مورد ضرورت تنشکیل این سازمان، بسیار موثر بود. از بدو تأسیس اوپک، به ویژه بعد از افزایش قیمت نفت خام در سال 1974، این سوال همواره برای کارشناسان مسائل نفتیمطرح بوده است که آیا اوپک ابزارهای مناسبی در اختیار دارد تا بتواند بحرانهای حاصل از تغییرات عرضه و قیمت را به نحو مناسبی مدیریت کند؟
پیش فرض ما این است که تأمین امنیت عرضه نفت خام، مهمترین هدف سیاستهای بین المللی انرژی در کشورهای پیشرفته صنعتی است. در این مقاله میخواهیم سه نکته زیر را نشان دهیم:
الف ـ بی ثباتی نسبی عرضه و یکنواختی و پایداری نسبی تغییرات تقاضای نفت خام از مهمترین خصوصیات بازار جهانی نفت محسوب میشود؛ لذا قیمت نفت ماهیتاً بی ثبات است.
سازمان همكاري اقتصادي آسيا ـ اقيانوسيه؛ اپك (APEC)
الف ـ پيدايش و شكل گيري
هسته اوليه تاسيس سازمان همكاري اقتصادي آسيا ـ اقيانوس آرام به مذاكرات نوامبر 1989 در شهر كانبرا (پايتخت استراليا) برميگردد. اين مذاكرات به صورت مشاورهاي از سوي گروهي غيررسمي متشكل از 12 كشور شامل شش كشورعضو اتحاديه جنوب شرق آسيا (ASEAN) در آن زمان و نيز شش كشور طرف مذاكره واقع در حاشيه اقيانوس آرام ترتيب داده شد. هدف از انجام اين مذاكرات يافتن راههايي براي گسترش همكاريهاي چندجانبه در امور بازرگاني و سرمايهگذاري بود.
تاسيس سازمان همكاري اقتصادي آسيا ـ اقيانوسيه در ژانويه 1998 محقق و
18 كشور جهان شامل استراليا، برونئي (دارالسلام)، كانادا، شيلي، جمهوري خلق چين، هنگكنگ، اندونزي، ژاپن، جمهوري كره (كرهجنوبي)، مالزي، مكزيك، نيوزيلند، پاپوآگينهنو، فيليپين، سنگاپور، تايوان، تايلند و ايالات متحده آمريكا به عضويت آن درآمدند